WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Wat doe je tegen de preimineervlieg?

Wat doe je tegen de preimineervlieg?

Als je uien, sjalotten of prei snel achteruit gaan, dan ligt dat bijna zeker aan de preimineervlieg. De preimineervlieg (Napomyza gymnostoma) is een recente invasieve exoot en kwam pas begin deze eeuw aan uit Oost-Europa.

Doordat dit beestje zo nieuw is, wordt de schade door veel (oudere) tuiniers nog niet meteen herkend of zelfs verward met die van de preimot, preiroest of uienvlieg. De schade door deze mineervlieg is echter veel groter. De larven vreten bijna het hele groeiseizoen door, in winterprei vreten ze zelfs door zolang het niet te hard vriest.

Typisch bij ui zijn de krullende vergroeiingen, bij prei vallen de langgerekte bruine gangen op. Je vindt onderaan de beschadigde plantendelen bruine larfjes of cocons die enkele millimeter lang zijn. Door de vraatschade zullen bacteriën en schimmels de planten aantasten en zo blijft er van je uien of prei al gauw niet veel meer over.

Preventie

 • Je kunt aantasting best voorkomen door te zorgen dat de mineervlieg haar eitjes niet kan leggen. Insectengaas met een maaswijdte kleiner dan 0,8 mm biedt hiervoor de oplossing.
 • Het gebruikte insectengaas op de teelt laten liggen tot november.
 • Gewasresten en aangetaste planten: opruimen en in een goed broeiende composthoop verwerken of bij de kippen gooien.

Bestrijding

 • Enkele producenten bieden spuitmiddelen aan op basis van de actieve stof spinosad, een mengsel van twee toxines die geproduceerd worden door een van nature in de bodem aanwezige schimmel. Deze toxines bestrijden rupsen, vliegen, trips en kevers in diverse teelten door contact- en maagwerking. Uit proeven van het Proefcentrum voor de Biologische Teelt (PCBT) blijkt dat de werking in diverse groenteteelten doeltreffend is.
   
 • Spinosad is toegelaten in de biolandbouw sinds 2008. Het is veel veiliger dan vrijwel alle chemische middelen. Tenminste, het is weinig toxisch voor de mens, voor zoogdieren en voor vogels. Spinosad spaart ook nuttige insecten als lieveheersbeestjes, roofwantsen, gaasvliegen en roofmijten. Om die reden is het in een ecotuin alvast te verkiezen boven het van oudsher gebruikte pyrethrum. Maar het is zeer giftig voor in water levende organismen én voor bijen en sluipwespen. Deze giftigheid geldt vooral bij de directe contactwerking, kort na spuiten. Op het blad en in de bodem wordt het middel snel afgebroken maar in water kan het in afwezigheid van zonlicht lang aanwezig blijven. Daarom mag je het zeker niet gebruiken in de buurt van vijvers, beken en poelen. Om bijen en wespen te sparen mag je het product niet gebruiken op planten in bloei of in de buurt van planten of onkruid in bloei. Een ander nadeel is dat er al verschillende gevallen van resistentie vastgesteld zijn tegen dit middel. Je mag het dus zeker niet zomaar verschillende malen na elkaar gebruiken. Een keer Spinosad spuiten wanneer je de larven (massaal) aantreft, volstaat in principe.
 • Spinosad is inmiddels in Nederland niet meer toegelaten voor particulier gebruik in de tuin. Je vindt het niet te koop in tuincentra. Spinosad zit wel in een aantal lokdozen voor mieren. Door het afgesloten karakter van deze dozen is het risico voor het milieu beperkt, dat is wel toegelaten voor particulier gebruik. Alle info over deze toelatingen vind je op https://toelatingen.ctgb.nl/nl/authorisations 
 • In België is deze stof nog wel te koop voor particulieren, onder de merknamen Boomerang Garden en Conserve Garden.


Meer weten over moestuinieren en ecologisch tuinieren?

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Foto: Velt


Heb je nog een vraag voor ons?

Schade bij ui door preimineervlieg

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid