Je bent hier:

Boerenkool

Boerenkool

Boerenkool is  winterhard, verdraagt -15°C en levert verse groenten in de winterperiode. Men eet het blad, in een stamppot en andere winterse bereidingen. De smaak is het best als er wat vorst over de kolen is gegaan. Zetmeel in de kool wordt omgezet in suikers waardoor de pittige koolsmaak zoeter wordt.

Beschikbaarheid: september tot en met half maart (herfst - winter)

Bewaren en bereiden

Je breekt het volgroeide blad af van de steel, te beginnen met het onderste blad dat immers het snelst wordt aangetast , en je breekt de dikke stelen van het blad af. Rits vervolgens met je hand de bladeren van de steel. de steel is immers te taai om te eten. Het blad zelf kan je nadien fijn snijden of in zijn geheel gebruiken, afhankelijk van het soort  bereiding. Was de bladeren grondig in overvloedig water want tussen de krullen, verschuilen zich gemakkelijk kleine beestjes en blijft het zand zitten.. Je kan fijn gesneden boerenkool verwerken in allerhande slaatjes. Rauwe boerenkool is ook heerlijk in een groene smoothie of pesto.  Blancheer, roerbak  of stoom de boerenkool 5 tot 7 minuten, ,. Je kan de boerenkool ook verwerken in een stoofpot (geen hutsepot zonder boerenkool!)of er ovenchips van maken (inwrijven met olijfolie, peper en zout en 5 tot 10 minuten in een oven van 200°C).

Boerenkool bewaar je ter plaatse op het land. Gekochte boerenkool bewaar je op een koele, droge plek of onderaan de koelkast.

Rijk aan

Het is een zeer voedzame groente, wat betreft vitaminen en mineralen, waar ook de kippen en konijnen dol op zijn.

Lekker ecologisch!

Bestel Lekker ecologisch


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Nu te koop

Sponsors

Ecoflora

Waarom lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen