Je bent hier:

Pastinaak

Pastinaak

Kenmerken

De pastinaak is een wortelgewas en behoort tot de familie van de schermbloemigen. Het is een oude groente en wordt zelfs als een ‘vergeten groente’ beschouwd. In de 18de eeuw werd pastinaak als voedergewas geteeld; later werd ze in de keuken vervangen door wortelen en aardappelen.

Pastinaak was als voorloper van de aardappel lange tijd het hoofdvoedsel van de gewone man. Pastinaak wordt om haar vlezige, sterk aromatische, zoet smakende en ruikende wortels geteeld. De kegelvormige wortel is aan de buitenkant bruingeel en binnenin zuiver wit. Pastinaak heeft een hoog gehalte aan licht verteerbare eiwitten.

Beschikbaarheid

De wortels zijn op hun best nadat de vorst erover is gegaan, dan zijn ze zoeter. Van de normale teelt kun je half september beginnen te oogsten maar echt op gewicht zijn de wortels pas in november en december. De diktegroei van de wortel begint namelijk laat. Pastinaken zijn daarom verkrijgbaar vanaf oktober tot maart.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Je kunt de wortels het best in de grond laten tot wanneer je ze nodig hebt. Als er strenge vorst heerst, dek je ze af. Op natte of zware gronden is ter plaatse overwinteren nogal riskant.

Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan drie of vier dagen in de groentelade van de koelkast en bij voorkeur in een geperforeerde plastic zak. Dit beperkt het vochtverlies en zal er toch voor zorgen dat de groenten niet rotten.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Pastinaak is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. De wortel bevat inuline, net als aardpeer: een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici.

Keer terug naar boven


Pastinaak in de keuken

Pastinaak kan worden verwerkt in soepen, sausen en salades, of als warme groente worden klaargemaakt. Schil de wortels met een dunschiller, snijd ze in reepjes, blokjes of plakjes en kook of stoof ze in twintig minuten gaar. Pastinaak is heerlijk in stamppotten en stoofschotels. Ook gestoomd is hij lekker.

Pastinaken kunnen in theorie worden gedroogd. Je kunt er heerlijke chips van maken: blancheer ze, snijd ze in dunne schijfjes, frituur ze voor en vries ze eventueel in voor later gebruik.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


Nu te koop

Sponsors

Ecoflora
Steun de crowdfunding Not Your Bee

Ledenvoordelen

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat recepten en praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen