Je bent hier:

Savooikool

Savooikool

Kenmerken

Savooikool is een sluitkool, behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is een koolgewas. Savooikool is de meest winterharde van alle sluitkolen. Het blad van de savooikool is gebobbeld en gekruld. De bladrand is gekroesd. De kool zelf is minder vast dan rode- of wittekool.

Savooikool is een sterke plant die tot op zekere hoogte tegen vorst bestand is. Men onderscheidt groene en gele savooi: de groene is donkergroen en de gele, vooral bekend in Nederland, is lichtgroen. Gele savooikolen zijn veel vaster en zwaarder.

Beschikbaarheid

Savooikool is beschikbaar van juni tot en met maart. Er zijn verschillende teeltwijzen, afhankelijk van de rassenkeuze. De meest beoefende teeltwijze is zonder twijfel die van late savooien als tweede teelt.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Heb je savooikool in de moestuin, dan kun je hem inkuilen in de volle grond, de kelder of op een andere koele, vochtige plaats. Savooikolen (en spruiten) worden vaak tot de winterharde groenten gerekend. In principe zou je ze zonder problemen buiten kunnen bewaren, maar de temperaturen van strenge winters kunnen ze niet aan.

Bij aankoop moeten de bladeren frisgroen zijn en niet verlept. Savooikolen bewaren in een koele ruimte gaat minder vlot dan bij rode- en wittekool, omdat savooikolen veel losser zijn en niet die dikke waslaag bezitten om hen tegen uitdroging te beschermen.

Het gele ras, Langedijker Bewaar, kun je langer bewaren. Groene savooikool blijft op een koele plaats (12-15° Celsius) enkele dagen tot een week goed. Gele savooikool kun je op een koele, droge plaats tot twee weken bewaren. Gesneden savooikool bewaar je het best afgedekt in de ijskast. Daar blijft hij een tot twee dagen goed.

Savooikool kun je invriezen. Voor je dat doet, moet je de kool twee minuten blancheren. In een goed gesloten plastic bakje of zakje blijf de kool dan tot twaalf maanden goed bij minimaal -18° Celsius.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Savooikool is rijk aan vitamine C, calcium, fosfor en kalium.

Keer terug naar boven


Savooikool in de keuken

Bij het schoonmaken verwijder je de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool zorgvuldig omdat er in de groeven weleens zand durft achter te blijven. Snijd de kool in vieren en schaaf of snijd hem langs de zijkant in repen. Je kunt savooikool wokken, stoven, stomen, blancheren, etc. Savooikool is heerlijk in een stamppot of gevuld met risotto.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


Nu te koop

Sponsors

Steun de crowdfunding Not Your Bee
Ecoflora

Ledenvoordelen

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat recepten en praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen