Je bent hier:

Witlof

Witlof

Witlof is eerder toevallig ontstaan doordat de wortels van cichorei in de kelder werden opgeslagen en er witte blaadjes aan groeiden door een gebrek aan licht. Door selectie ontstond er een gesloten, vaste krop die we nu kennen als witlof. De krop bestaat uit opnieuw opgeschoten bladeren. Je kunt hem rauw of bereid eten. De bittere smaak van witlof is afkomstig van de typische bitterstoffen die ook in het witte melksap van de wortel aanwezig zijn. Krijgt witlof licht, dan is het groen en smaakt het nog bitterder.

Witlof bevat veel water en vezels, vitamine C en kalium. Beschikbaar van oktober tot en met april.

Hoe witlof bewaren en bereiden?

Verwijder beschadigde bladeren. Spoel het witlof kort om eventuele aarde te verwijderen. Wil je witlof rauw verwerken in een salade, dan breek je de bladeren af en versnijd je het lof.

Witlof koken raden we niet aan, en al zeker niet in een grote hoeveelheid water, want dat doet afbreuk aan de smaak. De witlofsmaak komt dan vooral in het kookvocht terecht. Beter is het om witlof te stomen. Of je kunt witlof verwerken in een ovenschotel, smoren, stoven etc. Witlof leent zich tot bijna elke bereidingswijze.

Witlof kleurt snel bruin. Dat begint onderaan. Bewaar witlof het best koel (4° Celsius) en donker om dit te voorkomen. Kroppen kun je tot drie weken lang in de koelkast of kelder bewaren op voorwaarde dat er geen grond aanhangt en ze niet gewassen zijn.


Heerlijke gerechten met groenten?

Die vind je in ons kookboek Lekker ecologisch! In dit boek bundelen we meer dan 500 recepten en geven we een schat aan informatie over alles wat met ecologisch koken en eten te maken heeft. Een totaalboek dat je laat snuisteren, ontdekken én genieten. 

Bestel Lekker ecologisch


Andere boeken die je wellicht interesseren...

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


Download gratis de groentekalender van Velt

Vul je gegevens in om het bestand te downloaden

(Privacyvoorwaarden)

Download de groentekalender


Lekker ecologisch!

Bestel Lekker ecologisch


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Nu te koop

Sponsors

Steun de crowdfunding Not Your Bee
Ecoflora

Ledenvoordelen

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat recepten en praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen