Klik hier voor het verslag van de Velt-markt

Presentaties:


Zaterdag 10 maart 2018

in het Provinciehuis Leuven


 

De Velt-markt is een markt voor...

 • Ecotuiniers, zadenruilers, Velt-leden, Velt-vrijwilligers, Velt-lesgevers, samentuiniers, samenkoks,...
 • ... kortom iedereen met een hart voor Velt en ons SAMEN-ECO-ACTIEVE verhaal

Ontdek

Verrijk je inzicht en kennis over...

 • de politieke discussie rond glyfosaat. Met een blik achter de schermen van het Europees Parlement, door Bart Staes.
 • zaden... Van kweken tot bewaren.
 • het nieuwste Velt-boek: Achter glas. Door Jos Van Hoecke.
 • vrijwilligerswerk en de levenskansen van onze droom voor een ‘eetbare buurt’. Door Elke Plovie.
 • onze acties en resultaten binnen de campagne 2020pesticidevrij. Door Barbara Creemers.

Geef mee vorm aan...

 • de ecotuindagen 2018 en Velt-demotuinen doorheen het jaar.
 • sterke samentuinen voor iedereen.
 • Velt als verbinder van diverse eco-initiatieven.
 • een nieuwe Velt-samenaankoop van biobloembollen.

Even heel praktisch...

 • Wanneer? 10 maart 2018, van 10 tot 17 u

 • Waar? Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, Leuven.
              5 minuten wandelen van het station.

 • Toegangsprijs: € 3

 


Waarvoor kom je naar de Velt-markt?

Reclaim the seeds

Reclaim the Seeds is een beurs waar iedereen zaden, knollen en stekjes kan ruilen of weggeven, met als doel de diversiteit aan te wakkeren en aandacht te vragen voor de bedreigingen door grote bedrijven en de Europese zadenwetgeving. In Nederland bestaat deze beurs al een poosje. Sinds 2016 is er een Vlaamse zadenbeurs met dezelfde filosofie.

Doorgeefluik ‘Zaden Voor Iedereen’ zal deze keer een vrije ruiltafel organiseren om het ruilen te vergemakkelijken. Natuurlijk is de Velt-zadenwerkgroep er ook met de ‘tomatentest 2018’. Breng je teveel aan zaden mee en ruil ze voor andere zaden die in overvloed op de tafels zullen klaarliggen. Bij heel wat standhouders kun je ook zaden en plantgoed aankopen.

Lezingen Reclaim the Seeds


 • Achter glas, tuinieren in serre of door Jos Van Hoecke. Jos neemt je mee naar zijn serre. Vol passie vertelt hij over het leven achter glas. Hij leert je stap voor stap hoe je echt plezier beleeft aan je serre of kas. Reken op een aanstekelijk en leerrijk verhaal!
   
 • Natuurlijk imkeren door Lode Devos. Een aantal jaren geleden stortte Lode zich met veel overtuiging op het mysterieuze bestaan van het bijenvolk. We gaan samen in op de vragen: Zo'n honingbijenvolk, hoe zit dat echt in elkaar?, Wat houdt dat in: natuurlijk/ecologisch bijen houden?, Kan dit wel in deze huidige wereld? en Wat zijn de uitdagingen, maar vooral, de oplossingen?".
   
 • Zaden kweken in je tuin, wat doet dat met een mens? door Alexander Kerbusch. Zaden telen doet iets met je. Een ludiek relaas over hoe wij aan de slag gingen met zaden telen en ons leven er een stuk rijker van werd. Uiteraard met heel wat praktische tips en trics zodat je zelf aan de slag kan met zaden telen en delen.
   
 • Gezamelijk werken aan zadenovervloed en de heropbloei van biodiversiteit door Greet Lambrechts
  Zaadinitiatieven wereldwijd en dichtbij onder de loep, en hoe het Netwerk Zelf zaden telen i.s.m. ’t Grom, (groentemuseum Sint-Katelijne-Waver)  het Vlaams groente-erfgoed koestert in het belang van een veerkrachtige en lokaal verweven agro-biodiversiteit.
   
 • Pompoenen verzamelen en raszuiver houden door Sander Sanders. De pompoen heeft een sterk verhaal. Leer alles over pompoenen verzamelen en raszuiver houden. Haar geschiedenis, teelt en soorten. Maar ook over het bestuiven en kruisingen voorkomen.
   
 • Zaden en permacultuur  door Frank Ruymen.  Frank geeft ons een inleiding in de permacultuur. Van de ethische principes over de praktijk tot de voordelen op lange termijn. Wie komt bespaart zich een  bom geld in zaad(minder kopen)&veel rugpijn(niet meer spitten). Frank is voorstander van de no-nonsense methode: "doe enkel dat waarvan je begrijpt waarom je het doet".

 

Standhouders Reclaim the Seeds


Ecohoeve 'Den Oude Kastanje' Zadenwerkgroep Velt Plukrijp
TuinJoop Badskin’s Garden Haal meer uit je tuin
123zaden Zaden voor iedereen Plantaardige kunst
De Tuinen van Weldadigheid De Tuinschuur Eddy Ceyssens
Pompoenkwekerij Sanders Biosano Bonen voor u
Werkgroep Apicentrische Bijenteelt en Hapicultuur Gradinka Kruidentuinen Caroline Steel

Campagne 2020pesticidevrij

Lezingen 2020pesticidevrij


 • Bart Staes en Barbara Creemers over het politieke spel rond glyfosaat. Bart Staes is Europees parlementslid voor Groen en Barbara Creemers campagnecoördinator 2020pesticidevrij bij Velt. Ze gaan in gesprek over het politieke spel rond glyfosaat en de markantste stappen van het beleidsproces dat in december 2017 leidde tot de verlenging van de erkenning van glyfosaat met vijf jaar.
   
 • Biologische bloembollen anno 2018 door John Huiberts. Naar aanleiding van de plannen voor een samenaankoop en promotiecampagne voor biologische bloembollen, ging Velt op bezoek bij diverse spelers in de biologische bloembollenmarkt. Huiberts, een van de acht kwekers, won vorig jaar de eerste prijs van het innovatiefonds van de Nederlandse akkerbouwvereniging. En terecht. Het verhaal van John bevat tal van boeiende aspecten: heerlijke inzichten en bewijzen over het nut van bodemzorg, het aanbidden van schimmels en voluit gaan voor biodiversiteit, over sociaal ondernemen – met en voor mens, plant en dier –, doorgedreven samenwerken met diverse spelers in het landschap… én dromen over een heel nieuw concept rond ‘bioboeren’: een kans voor heel wat startende biologische boeren? Zó inspirerend en leerrijk dat we John vroegen zijn verhaal met alle Velters te komen delen.

 

Workshop 2020pesticidevrij


 • Een call-to-action! Wat kan ik als individu/tuinier betekenen in de campagne? Hoe kunnen Velt-groepen de boodschap versterken? Hoe werken we samen glyfosaat de tuin uit?

 

App2020pesticidevrij


 • Velen zijn het erover eens: pesticiden zijn schadelijk voor onze gezondheid en natuur. Bovendien zijn ze overbodig in een gezonde tuin. Maar hoe doe je dat dan: je terras, oprit of (moes)tuin op een natuurlijke manier onderhouden? Met de app Tuintalent leer je alles over ecologisch tuinieren. Zo maak ook jij van je terras, oprit of tuin een wonderlijk plekje. En dat helemaal met respect voor plant en dier.


Velt: beweging met zin voor de toekomst

Lezingen Velt


 • Over Velt, vrijwilligers en de eetbare buurt door Elke Plovie
  Over hoe Velt buurten kan veranderen.
  Onze droom, de eetbare buurt is een beloftevolle toekomstdroom.
  Eén om als groep dynamisch en met volle goesting morgen tegemoet te treden.
   
 • NewB en de macht van het geld door Marc Bontemps

 

Workshops Velt


 • Goestingsgericht werken met je vrijwilligersgroep. De vrijwilligers van Velt zijn de drijvende krachten van sterke lokale actie. Maar hoe blijf je als groep sterk en scherp? Hoe zorg je voor blijvende goesting? En wanneer is een team een echt team? We gaan dieper in op de proeftrajecten 'goestings- en taakgericht werken' en staan stil bij hoe jij hiermee aan de slag kunt gaan.
   
 • Een Velt-groep als verbinder van lokale eco-initiatieven. Wat we doen, doen we goed. Maar wat met al die andere mooie initiatieven die lokaal ontstaan? Welke rol kunnen we spelen en hoe verbinden we deze initiatieven tot een nog sterker verhaal?
   
 • De ecotuindagen: hoe, wat en waar? Je eerste keer? Of is een opfrissing altijd welkom? We overlopen kort waar je het best aan denkt bij de organisatie van de ecotuindagen in jouw tuin. Grijp meteen ook de kans om 'live' jouw aankondiging op de website na te kijken en aan te passen én promotiemateriaal mee te nemen.
   
 • De ecotuindagen EXTRA LARGE. Zie je het groots voor de Velt-ecotuindagen? Droom je van een fietslus? Wil je samenwerken met diverse partners? Of wil je jouw tuin ook na de Velt-ecotuindagen nog openstellen voor publiek? Luister naar wilde plannen van anderen, droom mee over ecotastische dagen én demotuinen doorheen het jaar. Stap onbezonnen binnen en wandel vol fijne plannen buiten.
   
 • Bloembol je mee? In 2019 droomt Velt van een biobloembolrijk voorjaar. In de workshop 'bloembollen in actie' toetsen we graag diverse ideeën af over hoe we samen aan de slag kunnen om zo veel mogelijk burgers, gemeenten en bedrijven te overtuigen om te kiezen voor biologische bloembollen.

 

De Velt-shop


 • Met signeersessie van Mme Zsazsa. Alle boeken op een rij. Een tuinbordje nodig om onze campagne te versterken? Even passen voor je een T-shirt koopt? Welkom in onze Velt-shop! Mme Zsazsa illustreerde onze vernieuwde Moestuinkalender. Haal je exemplaar mét een persoonlijke Zsazsa-toets!

Samentuinen

Workshops Velt


 • Over lusten en lasten: afspraken in de samentuin. In deze workshop werpen we een blik op de formele kant van de samentuin. Twee samentuinen vertellen hoe ze hun gebruiksovereenkomst en tuinreglement opstelden en hanteren. Daarnaast werpen we een blik op enkele tools die Velt ontwikkelde om deze documenten uit te werken. Daarna is er tijd en ruimte voor jouw vragen. Breng ze zeker mee!
   

 • Aan de slag met Colette Courgette Er valt veel te weten en te lezen over ecologisch tuinieren. Kijk maar naar de collectie prachtige Velt-boeken. Maar niet iedereen leest graag. Gelukkig kan je tuinieren ook al doende leren. In deze workshop stellen we een nieuwe aanpak voor. Aan de hand van een reeks mooi geïllustreerde lesfiches brengt Colette Courgette de basisprincipes van ecologisch tuinieren op een laagdrempelige manier in de tuin.
  Interessant voor praktijkbegeleiders en samentuiniers !


Samenkoken en seizoenskeuken

 • Kook het seizoen-spel. De eerste week van elk seizoen viert Velt feest met seizoensgroenten in de hoofdrol. Ook jij kunt meevieren door een leuke seizoensactiviteit te organiseren. Tijdens deze workshop helpen we je op weg om van jouw activiteit een echt succes te maken. Daarbij krijgen we hulp van onze ecokoks, Colette Courgette, prachtige associatiekaarten en de improvisatiewijzer. Je feest toch mee?
   
 • Kook het seizoen: het verhaal van het boek. Koken met seizoensgroenten is puur genieten. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe Velt-boek Kook het Seizoen. Leentje licht tijdens deze presentatie al een tipje van de sluier en vertelt je over haar boeiende tocht van idee naar boek. Houd je klaar voor een lentefris, zomerzoet, herfstig gezellig en winterwarm verhaal.
   
 • Het kruimelcafé-idee. Lieve Seyssens van samenkookgroep Kruimelcafé komt vertellen wat de oprichting van een samenkookgroep allemaal inhoudt. Ze verklapt ons hoe je een lekkere en gezonde ecologische maaltijd bereidt met voedseloverschotten voor een grote groep mensen. Dé workshop voor wie nog drempelvrees had om er zelf aan te beginnen. Leentje en Emelie van Velt zijn er ook bij voor al je vragen rond het begeleidingstraject voor samenkookgroepen.

Lesgevers

 • De lerarenkamer. Velt-lesgevers zijn mee de drijvende krachten van Velt. Ze vertellen, tonen en brengen de dynamiek van ons Velt-verhaal. Hoog tijd voor een heuse lerarenkamer. Niet om te roddelen over 'leerlingen', maar om elkaar eens echt te ontmoeten en te laten verwennen.

Ontdek Leuven

Even een frisse neus halen. Leuven is een van de boeiendste steden van België. We voorzien een kaartje met interessante eco-initiatieven die je op eigen kracht kunt bezoeken.

 

(C) Foto's: Aikon Producties

 

STANDHOUDERS 'Reclaim the seeds'

Ecohoeve ‘Den Oude Kastanje’
Gespecialiseerd in het kweken van bijzondere en vergeten groenten, knollen en kruiden. Op een kleinschalige en ecologisch verantwoorde manier kweken ze minder courante groenten die absoluut een plaats verdienen in je moestuin.
www.denoudekastanje.be

TuinJoop
Joop Reichenfeld is een creatieve kruidenvrouw. ‘Ik vind het vooral fijn om buiten bezig te zijn. Ik heb ruim 30 jaar ervaring met tuinieren. Mijn eerste “huis'” was een volkstuinhuisje op VTV de Wilgentuin bij Rotterdam.’ Tuinjoop T-huis en de kruidenmoestuin vind je nu aan de rand van ’s-Hertogenbosch, vlakbij natuurgebied de Maasuiterwaarden.
Joop is een doener. Leren door praktisch bezig te zijn is het uitgangspunt van de praktische workshops op het gebied van kunst en creativiteit, kruiden en natuur. Ervaring en opleiding: sinds 1990 autodidact beeldend kunstenaar, kruidengeneeskundeopleiding behaald in 2014. Lid van compost- en wildplukkersgilde.
tuinjoop.com

123zaden
Is in 2009 opgericht door Wouter Midavaine en zijn vrouw Brigitte Bravenboer. Zij zijn de webshop begonnen vanuit de liefde voor het kweken van groenten, kruiden, bloemen en vooral het kweken van pepers, tomaten en bijzondere vruchtgewassen. Dit omdat zij vonden dat bij andere aanbieders de keuze klein was en de prijzen vaak te hoog. In de loop der jaren is het assortiment van 123zaden flink uitgebreid: je vindt er het grootste assortiment van Nederland en omstreken. 123zaden is gespecialiseerd in groente- en peperzaden, maar je kunt er ook terecht voor bloemzaden, exotische zaden en veel meer.

Sinds 2010 is 123zaden ook geregistreerd als herpakker van zaden. 123zaden verkoopt alleen zaden die professioneel gekweekt zijn onder toezicht van en gekeurd door een instantie zoals NAKT tuinbouw in Nederland. Vanaf eind 2015 is 123zaden Skal gecertificeerd biologische zadenverpakker en -leverancier. 123zaden.nl

De Tuinen van Weldadigheid
Bijzondere tuinen met ongewone groenten uit Veenhuizen. Dit kleinschalige en multifunctionele bedrijf combineert de functies tuinbouw, natuur en landschap met zorg, recreatie en educatie. In de Tuinen van Weldadigheid worden in een mooie setting vele honderden eetbare gewassen geteeld en vermeerderd: bloemen, kruiden, groenten, aardappelen, noten, bessen etc. Daarmee hebben de tuinen een van de grootste collecties van Nederland. De tuinen worden onderhouden door Jolanda en Lambert, geholpen door vele vrijwilligers. Een steeds belangrijker deel van de tuinen bestaat uit het in stand houden, vermeerderen en verkopen van oude aardappel- en groenterassen, niet alleen uit Nederland maar van over de hele wereld.
detuinenvanweldadigheid.nl

Pompoenkwekerij Sanders
Gespecialiseerd in de teelt van exotische groenten uit China, Suriname, Thailand en de teelt van zo'n 200 verschillende pompoensoorten uit de hele wereld.
Vele exotische groentegewassen worden hier gekweekt, alles biologisch. Voorbeelden van onze groenten zijn Sopropo (bittergourd), Tseetgwa, Tonggwa, Sponskalebas (Luffa) en diverse andere komkommerachtigen.
s-sanders.nl/

Gradinka Kruidentuinen
Gradinka betekent "tuintje" in het Bulgaars en dat is een knipoog naar Hedwigs andere hobby: mooie bulgaarse zang. Hedwig kwekt in haar biologisch-dynamische tuin planten op en verzamelt de zaden van ruim 300 geneeskrachtige kruiden, groenten, keukenkruiden, heirloomtomaten, eetbare bloemen en wilde planten. Van de kruiden maakt ze thee, zalf, massageolie en tincturen; van de eetbare wilde planten: likeuren en wilde pesto. Veel van wat een beetje apart en eetbaar is heeft ze inmiddels in haar tuin staan. Het bewaren van de zaden voor een volgende teelt heeft ze altijd al gedaan en dit nu uitgebreid tot een levendige ruilhandel. Ze vindt het mooi om biodiversiteit in stand te houden en tegen de 'groten'als Bayer/Monsanto in te gaan. Gradinka is aangesloten bij het netwerk 'Eeuwig Moes' dat zich inzet voor het behoud van de vele oude groente-variëteiten.
[email protected]

Zadenwerkgroep Velt
Moestuiniers die vooral zelf (groente-)zaden telen, schonen, verzamelen, bewaren en ruilen.
De zadenwerkgroep organiseert vormingsactiviteiten, open voor iedereen: voordrachten voor beginners en gevorderden, zadenruilbeurzen, uitstapjes naar professionele zaadtelers, zaadschoning, een tomatenproeverij… Bovendien vind je de zadenwerkgroep op heel wat beurzen en congressen.
beweegt.velt.be/zadenwerkgroep

Badskin’s Garden
Badskin's Garden is gespecialiseerd in het kweken van tomaten, pepers en paprika’s.
Het begon als een hobby met de droom om zo veel mogelijk te delen. Daarom verkoopt ze nu ook zaden aan een schappelijke prijs.
badskinsgarden.be

Zaden voor iedereen
Zaden voor iedereen is een verzamelpunt en doorgeefluik van zaden. Het doel is oude, zaadvaste groenterassen in handen te houden van tuiniers en liefhebbers. Verder worden ook verschillende tuinprojecten zonder winstgevend doel ondersteund. Kortom, zaden voor iedereen!
facebook.com/Zaden-voor-iedereen

De Tuinschuur
De Tuinschuur wil een vereniging opzetten die de passie voor de moestuin uitzaait: een informatieve website oprichten met een blog en een winkel oprichten die gespecialiseerd is in de moestuin. Op termijn wil de Tuinschuur ook lobbyen voor volkstuintjes. 
detuinschuur.ccvshop.be

Biosano
Biosano verdeelt het assortiment biodynamisch zaadgoed van Bingenheimer Saatgut AG, zowel voor de hobbytuinder als voor de professionele boer en tuinder. Bingenheimer Saatgut AG werkt nauw samen met een sociale werkplaats van de levensgemeenschap Bingenheim.
biosano.be/onzeproducten.html

Plukrijp
Plukrijp is een vzw in Heist-op-den-Berg. Leden kunnen voor eigen gebruik zaaien en oogsten. Momenteel wordt er één hectare grond bewerkt. De tuin van Plukrijp bestaat uit verschillende delen. In Trommelstraat 24 vind je de grote serre, en de tunnelserres achterin. Er zijn de open tunnels, oftewel de groentebedden. Er groeien fruitboompjes en bessenstruiken her en der rond de yurt en vijver. Het begon met tuinieren, simpel dacht men, … maar ondertussen is er ook een doorgeefwinkel, een naai-atelier, en af en toe komen mensen samen om yoga te doen of hun hart te delen. Samen leven, samen leren, dat beschrijft Plukrijp nog het best.
plukrijp.be/

Werkgroep Apicentrische Bijenteelt en Hapicultuur
Zaden en bijen, het is één verhaal. Maar wat is er nu precies aan de hand met de bijen? En wat zijn mogelijke positieve acties? Je komt er alles over te weten op de info stand van Hapicultuur en de Werkgroep Apicentrische Bijenteelt. Naast algemene informatie kan je er ook terecht voor onze Apicentrische Bijenteelt Cursus. Een unieke mogelijkheid om te leren imkeren.
http://hapicultuur.be 


Haal meer uit je tuin Alexander Kerbusch
Meer voedsel en plezier uit je tuin halen? Daar willen ze met het project Haal meer uit je tuin aan meehelpen. Hoe ze dit doen? Door op hun website inspiratie en enthousiasme uit te delen en mensen verder te helpen. Minder werk, meer plezier en voldoening maar ook vooral meer voedsel oogsten uit de tuin zijn een rode draad doorheen de thema 's waarover geschreven wordt.

Tonen waar tuinen en hun tuiniers toe in staat zijn is één activiteit van Haal meer uit je tuin. Een andere is planten promoten. Als microtuinplantenkwekerij zet Haal meer uit je tuin in op de promotie van bijzondere en vooral eetbare gewassen. Op de ruilbeurs vind je op onze stand zaden van een aantal zorgeloze een- en meerjarige planten. Heb je een gewas in je tuin waar je wild van bent spreek ons dan zeker aan om te ruilen.haalmeeruitjetuin.be
 
Plantaardige kunst

Greet Langmans: ‘Mijn leven draait om natuur en creativiteit. Ik creëer kleine of grote kunstwerken met als uitgangspunt plantaardig materiaal. Zij vertalen een gedachte, een gevoel. Ik noem deze objecten “4Gees” en wil ze graag met je delen.’
plantaardigekunst.com
 
Eddy Ceyssens

kweekt voornamelijk heirloom tomaten van over de hele wereld, maar ook nog nieuwe rassen die pas recent in de handel zijn. Van grote tot kleine tomaten: hij is fan.

Bonen voor u
“Ik heb een boontje voor u “ is er een stand met verschillende boodschappen. We brengen niet enkel de boon, maar ook haar verhaal. Hoe ze een klein maar sterk wapen is tegen de klimaatverandereing en hoe het mijn bodem verbetert.

Werkgroep Apicentrische Bijenteelt en Hapicultuur
Zaden en bijen, het is één verhaal. Maar wat is er nu precies aan de hand met de bijen? En wat zijn mogelijke positieve acties? Je komt er alles over te weten op de info stand van Hapicultuur en de Werkgroep Apicentrische Bijenteelt. Naast algemene informatie kan je er ook terecht voor onze Apicentrische Bijenteelt Cursus. Een unieke mogelijkheid om te leren imkeren. Meer info op http://hapicultuur.be

Caroline Steel
Pionier in Chemievrije Bloembollen voor vitale bijen, vlinders en hommels. Ontmoet ze op de Reclaim the Seeds markt. Ga in gesprek en ontdek prachtige bollen.