We gaan samen voor anders. We kijken over muren, zoeken inspiratie uit Gent, reiken de hand naar ecologische initiatieven en werpen een blik op Voedsel Anders. Ontdek, debatteer en zoek hoe jij mee het verschil kan maken.

Deze Velt-markt is een samenwerking met Voedsel Anders. Voedsel Anders is een sociaal-ecologische beweging die gaat voor het verbindende verhaal van agro-ecologie. Verdiep en verwonder je alvast op de website.

Ontdek


 • Onbekende en unieke tuinzaden op de zadenruilbeurs.
 • Het verhaal van Voedsel Anders, duurzame landbouw
 • Wat Velt jou biedt om samen ecologisch te leven


Kom meer te weten over...


 • Permacultuur
 • De mezen, wat is loos?
 • Het belang van biologische bloembollen
 • Commons, samenwerken en het belang van lokale eco-actie met Dirk Holemans van Oikos
 • De nieuwste Velt-boeken: Kook het seizoen, Permacultuur en Meer dan sprietjes
 • De eetbare buurt, van dromen tot kansen
 • De terroir van Vlaanderen
 • Samenkoken en samentuinieren


Geef mee vorm aan...


 • De Velt-ecotuindagen van 2019
 • Sterke samentuinen voor iedereen
 • Velt als verbinder van diverse ecologische initiatieven
 • Het beleid van Velt

 


Even heel praktisch

 • Wanneer? 16 maart 2019 van 10 u tot 17 u
 • Waar? KASK - Bijlokesite in Gent (Louis Pasteurlaan). Tramhalte Bijlokehof of op 15 minuten wandelen van het station Gent-Sint-Pieters. Even een route nodig: Volg deze link.
 • Toegangsprijs: € 5 per persoon

 

Waarvoor kom je naar de Velt-markt?

 


Ontdek Voedsel Anders

Openingspanel: Voedsel Anders op het menu: ja, maar hoe?
De vleesconsumptie vermindert, bio boomt en de korte keten geraakt gekend. Steeds mensen werken aan een “Ander Voedsel”: we noemen dit agro-ecologie. Een aantal organisaties verenigden zich zelfs onder de naam “Voedsel Anders” om die alternatieven nog meer op het Vlaamse menu te krijgen. Waar staan we vandaag en wat zijn de uitdagingen? Wat is nodig om iedereen, van beleid tot burgers, te overtuigen van de noodzaak van een ander voedselsysteem? En wie moet daarbij welke rol opnemen?
Moderator: Steven Vromman

Met volgende sprekers:
Tine Heyse, Schepen Gent
Tjerk Dalhuisen, Voedsel Anders Nederland
Lieven Bauwens, Pomona
Tijs Boelens, De Groentelaar

Debat: De zaak van de Grond – Hoe actie ondernemen als burger?
Onze landbouwgrond staat onder druk. Grond verdwijnt onder het beton of is onbetaalbaar omdat investeerders zich op de grondmarkt begeven. Landbouwers hebben moeite om nog grond te vinden. Wie zal er in de toekomst ons voedsel produceren? In deze interactieve workshop krijg je een beter beeld van de grondproblematiek en onderzoeken we aan de hand van concrete voorbeelden wat de burger concreet kan doen?
Met volgende sprekers:

Adje van Oekelen, Verantwoordelijke Beweging en Communicatie bij De Landgenoten
Hanne Flachet beleidsmedewerker bij FIAN Belgium
Laurence Claerhout, korte keten activiste & sociaal ondernemer bij Linked.Farm en VANIER
Annelies Marchand, Boerin bij De Vierklaver

Gesprek: agro-ecologie biedt autonomie
Hoe autonoom kan een Filipijnse inheemse gemeenschap nog leven in een sterk geliberaliseerd land? Zij zien hun agro-ecologische praktijken bedreigd door de komst van bedrijven die heel andere plannen hebben met hun grond en wat eronder zit. Hoe maken zij samen een vuist tegen zoveel onrecht? En wat is de rol van de overheid? Maak kennis met Maricres Paquera Pagaran van ALCADEV en Norma Luza Ampis van TRIFFPS:  zij vertellen ons uit eerste hand hoe zij hun strijd voor autonomie voeren. #agroautonomynow!

Lezing: Is er nog plaats voor vlees en zuivel op het menu van 2050?
In opdracht van Greenpeace bestudeerde de UCL onder leiding van Prof. Philippe Baret enkele scenario’s voor de ontwikkeling van de Belgische veeteelt in 2050. Tijdens deze workshop presenteren we de resultaten van dit onderzoek en gaan we hierover in debat met enkele mensen uit het werkveld.
Met volgende sprekers:
Anton Riera, UCLouvain

Sebastien Snoeck, Greenpeace
Jos Declercq, Natlandhoeve

Panelgesprek: Veilig, gezond én duurzaam voedsel: gaat dat lukken?
In de huidige maatschappij zorgt de kijk vanuit voedselveiligheid, met een angst voor de aanwezigheid van ongewenste stoffen, voor een verlies van het bredere plaatje: voedingswaarde, duurzaamheid, dierenwelzijn, … Tijdens het debat worden 3 actuele thema’s voorgelegd aan ons panel: de vrije uitloop bij dieren, de consumptie van rauwmelkse producten en het verhittingsproces bij zetmeelrijke producten. Nieuwsgierig? Kom luisteren en ga mee in debat!
Met volgende sprekers

Lieve Vercauteren, Directeur bij BioForum Vlaanderen
Bert De Caluwe, Section Manager Organic bij TÜV NORD Integra, controle-organisatie voor de biologische en niet biologische landbouw en voedingsindustrie.
Samya Aweis, Certification Manager bij Quality Partner, controle-organisatie voor de biologische en niet biologische landbouw en voedingsindustrie.
Renaat Devreese, biologische geitenboer en kaasmaker bij ’t Reigershof.

Terroir van de Lage Landen
Een breed smakenpallet creëren vanuit lokaal geteelde ingrediënten is een trend waar steeds meer groenterestaurants en ondernemers op inzetten. Ook Steven Desair wil via dit concept mensen leiden naar duurzame voeding. Hij is de bezieler van het project ‘Terroir’ waarin hij het verleden, heden en toekomst van lokale voeding wilt verbinden. Hij getuigt wat Terroir betekent en hoe hij als ondernemer zijn droom wil waarmaken.

Velt inhoud:

2020 Pesticidevrij

Een pesticideverbod voor landbouwers in je gemeente? Mals, een inspirerende gemeente uit Italië.
In Mals (Malles in het Italiaans), een gemeente in de Alpen, willen de burgers af van pesticiden. Een verbod voor alle inwoners, voor de diensten van de gemeente en… voor landbouwers. In een referendum in 2014 sprak 76 procent van de inwoners zich uit tegen pesticiden. De gemeente vaardigde afstandsregels uit die in de praktijk leiden tot een gebruiksverbod. Dat was buiten enkele gangbare appelboeren gerekend, die dit gemeentelijk verbod voor de rechtbank brachten. De zaak loopt nog steeds.

Koen Hertoge, geboren te Gent én sedert 2013 inwoner van Mals brengt dit inspirerend verhaal. Koen is bestuurder van het Pesticides Action Network (PAN) Europe, en stond in 2013 mee aan de wieg van PAN Italy. PAN Europe is de koepelvereniging van ngo’s die op Europees niveau streeft naar een significante afbouw van het gebruik van pesticiden. Velt is lid van PAN Europe.

De weg naar minder gazon
Menig gazon werd deze zomer knapperig bruin gebakken, maar wat is het geheim van de tuinen die doorheen de droogte hun groen uitzicht bleven behouden? Velt-lesgever Frans stelt de nieuwe gazonvorming voor, gebaseerd op het nieuwe Velt-boek 'Meer dan sprietjes'. Hierin leer je alles over gezond, natuurlijk gazon in de tuin en vind je wegwijzers naar minder gazon. Als een 'menukaart' overloop je de mogelijke groenvormen en vind je een heldere, praktische uitleg over hoe je ze aanlegt.

Bio-bloembol-je-mee
Je hebt het onmogelijk kunnen missen: Velt gaat voluit voor bio-bloembollen! Ze zijn prachtig, geurig en vooral gezond voor het dierenleven in je tuin en op de teeltvelden. Laat je meenemen op een reis rond de bloembol en ontdek de vele toepassingsmogelijkheden in je tuin of in bescheiden pot-lasagnes op je balkon. Leer waarom ook hier de keuze voor bio zo belangrijk is en hoe je in 2019 jouw bio-bollen kan bestellen via de samenaankoop-actie van Velt.

Wat is er aan de hand met onze mezen?
Als een, meerdere of alle mezenjongen dood in nest liggen, vragen we ons af wat er gebeurd is. Soms wordt een link gelegd met een buur die enkele dagen ervoor pesticiden gespoten heeft. Stierven de jongen doordat ze vergiftigde rupsen te eten kregen? Deze lente onderzoeken Velt en Vogelstichting Vlaanderen via een Citizen Science-project samen of we effectief sporen van pesticiden kunnen terugvinden in kool- of pimpelmeesjongen.
Tijdens de Velt-markt beantwoord 2020pesticidevrij-campagnecoördinator Barbara al jouw vragen over dit project: wat moet je doen als je een nestje dode mezen vindt? Wat kun je doen om je tuin mezenvriendelijk in te richten? 

Samentuinen bloeien

Samentuinen bestaan er in alle vormen en maten. In deze workshops maken we kennis met twee samentuinen.
Samentuin van de leefboerderij de Kanteling in Herzele. De deelnemers van de Kanteling tuinieren er samen met buurtbewoners en de leerlingen van de lagere school. Alle tuiniers werken samen op alle percelen. Het sociaal contact en de spontane babbels tijdens het werk zijn voor de deelnemers een enorme meerwaarde.

Samentuin Bijsterveld bestaat uit een groepstuin van 800m² en 30 individuele tuintjes van elk 100m². Daar kweken de tuiniers samen groenten en fruit op natuurvriendelijke manier. Er zijn ook educatieve activiteiten zoals leren aanleggen van een kruidenspiraal, leren composteren... De samentuin is ontstaan onder impuls van de gemeente en de lokale afdeling.

Samenkook

Samenkook en CSA:
Tien mensen die lid zijn van het zelfoogstveld Wijveld in Destelbergen startten vorig jaar een samenkookgroep op. ‘Wijveld kokkerelt’ kookt 4 keer per jaar (elk seizoen) voor de leden van het Wijveld met de oogst van het veld. Dat dit een grote meerwaarde is voor de sociale cohesie binnen deze CSA-boerderij en vooral hoe plezant en lekker dit is, komen de koks jullie zelf vertellen. Droom je zelf van samenkoken met jouw afdeling, samentuin, vereniging, collega’s, buurt? Hier krijg je alvast alle inspiratie die je nodig hebt om aan de start te gaan.

Kook het seizoen
In november 2018 kwam onze jongste Veltboek ‘Kook het seizoen’ ter wereld. Dit boek neemt je mee voor een wandeling door de wondere wereld van de seizoensgroenten en -fruit.Leentje Speybroeck, keukenprinses en schrijfster van het boek, vertelt je waarom koken op het ritme van de seizoenen zo’n goed idee is en verklapt hoe je best met het boek aan de slag gaat.
Nadien neemt ze een duik in het hoofdstuk ‘Lente’ om jullie meteen culinaire inspiratie te geven voor de komende maanden en de lentekriebels aan te wakkeren.

Workshop leren fermenteren
Hoe oud deze bewaarmethode ook is, fermenteren is hip! Grote chefs gebruiken de techniek om hun gerechten te pimpen en de fermentatieboeken verkopen als zoete broodjes. Toch blijft een boek maar een boek. Tijdens deze workshop steken we de handen uit de mouwen en doen het gewoon zelf! We maken samen Koreaanse zuurkool ofwel Kimchi met seizoensgroenten en hartverwarmende specerijen. Intussen antwoorden we al jullie fermentatievragen. Op het einde van de les ga je met een lekkere bokaal verse kimchi naar huis en veel goesting om zelf te beginnen met fermenteren!

 

Velt Beweging

Lezing: Op grond van samenwerking
Meer en meer burgers nemen hun toekomst in handen. Met de oprichting van burgercollectieven of commons ontwikkelen ze duurzame alternatieven. Het boek Op grond van samenwerking focust op initiatieven die werk maken van gedeeld ruimtegebruik. Denk aan wooncöoperaties, zelfplukboerderijen of bewoners die werken rond trage wegen. Het is een verhaal over het belang van lokale acties die door samenwerking uitgroeien tot reële alternatieven. Zo kan elke speelplaats tegelijk een wijkpark worden, elke wijk een eetbare buurt, de mogelijkheden zijn eindeloos. Door: Dirk Holemans  (coördinator van Oikos – Denktank voor Sociaal-Ecologische Verandering) www.oikos.be

 

Velt, Permacultuur en het boek
Permacultuur is veelzijdig. Je tuin, je kijk op natuur, je levenswijze komen er in samen. Het is een vorm van ecologisch leven, van ecologisch tuinieren. Daarom omarmt Velt permacultuur.  Tegelijkertijd is successie in de natuur de kapstok voor de ecologische visie van Velt op de tuin. Greet Tijskens, medewerker ecotuin bij Velt, vertelt hoe successie aan bod komt in het permacultuurverhaal van Velt.

Span mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar
Sinds kort kan je in België wel eens een Aziatische hoornaar tegen komen. Deze grote wespensoort is afkomstig uit China. Hij is ongevaarlijk voor de mens, maar er schuilt wel een ander probleem. De soort gedijt goed in onze contreien en ze heeft het gemunt op kleine insecten waaronder bijen. De Europese Unie verklaarde de Aziatische hoornaar dan ook als een “zorgwekkende, invasieve exoot” en draagt de lidstaten op om de indringer te bestrijden. In België doen we dit volgens een beheer op maat: een continue monitoring van de populatie in combinatie met het verdelgen van hoornaar kolonies of nesten. Continue monitoring is geen eenmanswerk maar vraagt vele ogen op de uitkijk. Dankzij het Citizen Science project Vespa-Watch kunnen burgers in de toekomst meehelpen om de Aziatische hoornaar te bestrijden. In deze wetenschappelijk onderbouwde lezing leer je over de impact van de Aziatische hoornaar op onze natuur en hoe je de soort kan herkennen en melden.

Hoe werf je vrijwilligers?
Velt en samen-eco-actieve actie wordt waargemaakt door vrijwilligers!
Een kleine determinatie leert dit: Het zijn doeners. Actieve passionele beestjes met een hoopvolle blik naar de toekomst.
Maar hoe vang je ze, zet je ze in en werk je goestingsgericht?


Blik op de nieuwe Velt Beweegt!
Het vrijwillligersplatform 'Velt Beweegt' wordt vernieuwd en verruimd naar iedereen (ook Velt-leden en andere contacten).
In de zomervakantie schakelen we met z'n allen naar een nieuw platform, geïntegreerd in de website www.velt.nu.
Benieuwd hoe dat eruit zal zien? Wat het platform wel en niet zal kunnen? Wat dat betekent voor jouw Velt-afdeling of -werkgroep?
We tonen je hoe ver we staan: zowel de mogelijkheden voor alle gebruikers, als specifiek de mogelijkheden voor alle Velt-groepen om activiteiten in te voeren, een nieuwsbrief uit te sturen, adresboeken te maken,... Tegelijk zijn we erg benieuwd naar jouw feedback, jouw vragen en opmerkingen. De weken na de Velt-markt werken we dan hard verder om het helemaal voor je klaar te stomen voor de zomervakantie.

Velt-ecotuindagen: hoe, wat, waar?
Stel jij je tuin open voor de Velt-ecotuindagen? Of overweeg je om je volgend jaar kandidaat te stellen?
Tijdens deze infosessie overlopen we kort wat je kan verwachten van de organisatie en voorbereiding van Velt-ecotuindagen in jouw tuin. Wie het groots ziet; een fietslus wil organiseren of wil samenwerken met diverse partners, brengen we graag in contact met ervaren organisatoren en handleidingen/voorbeelden om je verder op weg te helpen. Kom naar deze infosessie en droom en bouw mee aan ecotastische dagen! Na afloop kan je nog bij Riet terecht voor vragen op maat én kan je alvast het gloednieuwe promotiemateriaal voor 2019 meenemen.

Scholenwerking Velt
Ken jij Colette Courgette al? Neen? Rep je dan naar de Veltmarkt, maak kennis met Colette en ontdek het verrassende scholenaanbod van Velt rond schoolmoestuinen en duurzame voeding. Het aanbod is divers: we bieden begeleiding op maat, kant-en-klaar lesmateriaal, workshops, ecospelen … En er is meer. Op dit moment werkt Veltopschool! aan 2 grote projecten: we bedenken en organiseren voedselspelen voor lagere scholen rond korte keten in de regio Kortrijk en ontwikkelen een opleiding ‘Moestuincoach voor scholen’ in Tilburg. Je komt het allemaal te weten op onze stand.

 

Zadenruilbeurs

Een beurs waar iedereen zaden, knollen en stekjes kan ruilen of weggeven, met als doel de diversiteit aan te wakkeren. Een fijne manier om als beginnende of gevorderde tuinier te delen en te ontdekken.

Doorgeefluik ‘Zaden Voor Iedereen’ zal deze keer een vrije ruiltafel organiseren om het ruilen te vergemakkelijken. Natuurlijk is de Velt-zadenwerkgroep er ook met de ‘tomatentest 2018’. Breng je teveel aan zaden mee en ruil ze voor andere zaden die in overvloed op de tafels zullen klaarliggen.

Bij heel wat standhouders kun je ook zaden, plantgoed en materialen aankopen.
Deze standhouders hebben hun komst al bevestigd: Badskin’s Garden, Zadenruilwerkgroep Velt, De Woudezel, Potato Day - Gent, Tuin Jan, Tuingereedschap,...

 

 
Greet and meet

De markt is ook dé plek om organisaties en mensen te ontmoeten die echt een verhaal te vertellen hebben.
Laat je inspireren door:

Oikos
Oikos is een onafhankelijke denktank die werkt aan sociaal-ecologische verandering door het maatschappelijk debat te voeden vanuit ecologisch perspectief. Oikos richt zich op lange termijnuitdagingen die onvoldoende aan bod komen in het maatschappelijk debat, maar cruciaal zijn voor de toekomst van de samenleving en de toekomstige generaties. De ecologische grenzen van de planeet en de solidariteit wereldwijd zijn hierbij de uitgangspunten.

Gent-en-Garde
Gent en Garde is een interactief forum van de Stad Gent voor alle Gentenaars. Alle stroppendragers die ten strijde willen trekken voor lekkere, lokale en duurzame voeding.
De Stad mikt samen met haar bewoners op overwinningen doorheen de hele voedselketen: van productie, verwerking en distributie, tot consumptie en afvalbeheer.


Gents Milieufront
Gents MilieuFront (GMF) is een regionale milieuvereniging uit Gent die via positieve acties het leefmilieu en duurzame mobiliteit een duwtje in de rug wil geven. GMF als vereniging wordt gedragen door leden en vrijwilligers. Leer de geveltuinbrigade kennen. En hoorde je al over de 'operatie perforatie?'


Permacultuurmagazine
Permacultuur raakt! Steeds meer mensen willen écht duurzaam leven en zelf de handen uit de mouwen steken. Permacultuur biedt handvatten om daar werk van te maken en Permacultuur Magazine wil deze mensen daarbij ondersteunen.

Velt's Lesgevers:
Tussen 12 en 14 uur richten we een plek in waar de Velt-lesgevers zichzelf voorstellen. Stuk voor stuk inspirerende mensen, die je zullen verleiden met hun charmes en kennis. Want is het niet leuker om het gezicht achter de mail of telefoon te kennen? En om in elkaars ogen te kijken terwijl we plannen maken voor nieuwe samenwerkingen en dromen van innovatieve vormingstrajecten?
Afdelingen: laat je inspireren en keer naar huis met een volle kalender voor het najaar en een verlanglijstje voor de komende jaren. Krijgen jullie vragen over thema's waar geen vormingen over bestaat? Ga in gesprek met de lesgever en vraag het aan!
Lesgevers: dit is je kans om jouw boeiend eigen aanbod te promoten en nieuwe contacten te leggen! Breng wat opvallend lesmateriaal of proevertjes mee en zet jezelf in de kijker!


Gent, een stad met een hart!

Dat Gent een heerlijke stad is weet zowat half studerend Vlaanderen, de vele bezoekers aan de stad en binnenkort ook jij!
Dat Gent ook koploper is in Transitie, duurzaamheidsdenken en eco-verbinding weet nog niet iedereen.

Daarom ook dat vele initiatieven uit het Gentse een plekje krijgen op onze markt.

Een bezoekje aan de Velt-markt Anders biedt ook de uitgelezen kans om ook Gent te (her)ontdekken.
Haar pleinen, caféetjes, cultureel erfgoed, haar Lam Gods en haar begijnhoven.

Beter dan Visit Gent kunnen we het niet vertellen.
Dus wil je het reilen en zeilen ontdekken: surf naar: visit.gent.be/nl


GENT-EN-GARDE op de Velt-markt:

Lekkere, lokale, gezonde en duurzame voeding. Dat is waar Gent en Garde voor strijdt.
Koken met eigen groenten uit de tuin, kiezen voor seizoensfruit, kopen bij lokale producenten en voedselverspilling vermijden.

Een greep uit Gent en Garde projecten: Het Restorestje om overschotten op restaurant tegen te gaan, korteketenplatform Vanier voor horeca, winkeliers en grootkeuken. Begeleiding voor Gentse buurt- en schoolmoestuinen. Beleidsgroep: overlegplatform van de Stad samen met organisaties en instellingen die in Gent actief zijn rond voedselproductie en -consumptie. Recent nog beslisten de leden over de financiële ondersteuning van vijf innovatieve projecten die bijdragen aan de verduurzaming van het Gentse voedselsysteem en de foodsavers Gent ism OCMW Gent, dat voedseloverschotten recupereert en herverdeelt. Jawel, Gent gaat voor actie en Gent en Garde, Foodsavers Gent en het Restorestje vielen al in België en internationaal in de prijzen. De moeite dus om in gesprek te gaan.

Gent en Garde verwelkomt je op haar stand voor volgende activiteiten:

 • Het frigospel

Weet jij waar en hoe je voeding het best bewaart en hoe je voedselverlies kan voorkomen? Zet alle producten op de juiste plaats in onze frigo en win een leuke prijs!

 • Workshop moestuinieren in bakken

Weinig plaats of geen volle grond? Dan zijn bakken en potten een goed alternatief. Hoe ga je te werk en waar moet je op letten?

 • Rondleiding in de boomgaard

De boomgaard op de Bijlokesite in Gent is wel drie eeuwen oud. Wetenschappers ontdekten enkele zeldzame rassen peren- en appelbomen. Meer weten over weten over dit stukje levend erfgoed? Neem dan deel aan een boeiende rondleiding.

Greet, seed and eat - de standhouders

De Velt-winkel:
Snuister in onze boeken.
Ontdek ons nieuwe aanbod (Permacultuur, Gezond gazon, Kook het Seizoen.)
Of koop het ideale eco-cadeau!

Potato-day:
Simpel toch: ontdek dit oerproduct in alle vormen, smaken en kleuren!
Laat je verrassen door Velt-Gent en de wondere wereld van de patat!

Tuin Jan:
Ecologie en duurzaamheid staan centraal binnen Tuinjan! Een vierkoppig gedreven team dat tuinen onder handen nemen!

Badskin's Garden:

Zoek je uniek zaad? Tomaten in alle kleuren? Strange fruits hanging...

De Woudezel:
De Woudezel is een ecologisch proefproject, boerderij en plantenkwekerij. Ze specialiseren ons in alternatieve voedelplanten, geneekrachtige kruiden en voedselbossen. Ook verkopen ze speciale bomen, kruiden en groenten en geven regelmatig  workshops en wandelingen, check deze pioniers uit!

Powerpeul:
Lupinebonen. Dat is waar het hier om draait. Proef, ruik, koop, zaai, smul, voel en bewonder!

Het wijveld in bloei
Biologische snijbloemen geteeld op een schone akker in Gent.
Ja, dit kan! Ontdek dit mooie kleurrijke en bloeiende verhaal.

Rabot op je bord
Rabot op je bord is een samenwerking tussen stadsakker De Site en de Sociale Kruidenier Pannestraat. Met de oogst en overschotten van verse producten van de sociale kruidenier maken we ambachtelijke heerlijke nieuwe lekkernijen op grootmoederswijze. Dit doen we samen met de klanten van de sociale kruidenier, vrijwilligers van De Site en buurtbewoners.
Van sociaal ecologisch gesproken!
 

Haal meer uit je tuin!
Alexander's Kerbusch komt ook! Met zaden (en beperkt wat planten) die ze verkopen voor onze vereniging vzw Haal meer uit je tuin. Daarnaast brengen ze ook wat stekmateriaal van bessen mee die we uitdelen. Hé, kijk even op hun site en geniet van de vlotte teksten en de inspiratie. Heb je meteen een goed gesprek over boomkunst, kneepsjes en kunstjes.

Akker en ambacht
Een buurt en stadstuinwinkel met een mooi verhaal en een groot hart voor biolandbouw, lokale boeren en voedselproducenten. Ontdek het aanbod voeding van lokale en fair trade producten en het (moes)tuinaanbod van biologische zaden, poot- en plantgoed, ecologisch geteelde planten en bloemen, klein tuinmateriaal, enz in Gent’s tofste buurtwinkel.


Velt en de eetbare buurt - Ga in gesprek op de markt!

De Eetbare buurt is ...samen de toekomst eetbaar maken. We verbinden de buurt door samen te koken en te tuinieren op het ritme van de seizoenen. We, dat zijn buren, maar ook scholen, boeren, de gemeente, verenigingen en bedrijven. Kortom, iedereen die zin heeft in een heerlijke, gezonde en gezellige buurt, in de stad of op het platteland.

Hoe ziet een eetbare buurt eruit?
Mooi, op maat en lekker. Het is een plek waar een groep mensen zorgt voor het beheer van groenten, fruit, kippen of bomen en struiken. Afhankelijk van de mogelijkheden, de ruimte en de dromen van de buurt.

Kom naar de stand en leer meer over de voordelen van een lokale voedselstrategie, geniet van een paar voorproefjes van Eetbare Buurt- projecten én wissel met ons van gedachten over wat er in jouw gemeente kan! Snuif de geuren en kleuren op van het Eetbaar Bos in Nevele. Aan de Klaverhoeve, dagcentrum voor mensen met een beperking, geeft Velt samen met de gemeente en de inwoners vorm aan een eetbare ontmoetingsplek voor jong en oud. Kijk hoe we samen met de Velt Fruitwerkgroep Wevelgem de gemeente Kortemark helpen om de historische boomgaard en de verloren gegane moestuin in de pastorietuin samen met vrijwilligers in ere te herstellen & hen leren de oogst te verwerken. Hoor hoe Velt in de regio Zuid-West-Vlaanderen lokale partners en gemeentes samenbrengt en begeleidt om samen een regionale voedselstrategie in de praktijk om te zetten.

En vooral: Vertel ons hoe we jou best kunnen ondersteunen om samen onze droom van een eetbare buurt in elke gemeente waar te maken!

‘Met de steun van Gent Klimaatstad’

Het Gents Klimaatverbond brengt iedereen samen die actie onderneemt om onze stad tegen 2050 klimaatneutraal te maken.
Surf naar
www.gentsklimaatverbond.be of www.facebook.com/gentsklimaatverbond en toon ook jouw engagement!