Je bent hier:

Voedselrijk

Voedselrijk

Over

Voedselrijk Zuid-West-Vlaanderen

Samen met verschillende partners rolt Velt met Voedselrijk een regionaal voedselplan uit om lokale initiatieven – voedselspillen – te ondersteunen en uit te breiden. Zo brengen we burgers en boeren dichter bij elkaar en maken we korte ketens sterker en meer rendabel.

In het kort

Voedselrijk is een project dat loopt van 2018 tot en met 2021 in samenwerking met de steden Kortrijk en Harelbeke, de gemeenten Avelgem, Lendelede en Zwevegem, de provincie West-Vlaanderen, onderzoeksinstelling Inagro, Leiedal en W13. Het project krijgt steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Vlaamse overheid en de provincie West-Vlaanderen.

Project Voedselrijk

De impact van voedsel op het klimaat is groot. Voedselproductie en consumptie zijn samen verantwoordelijk voor 1/3 van de door de mens geproduceerde broeikasgassen. Voedselimport kost energie en speelt een belangrijke rol in de nijpende waterproblematiek. Daarom draagt het produceren en kopen van lokaal en seizoensgebonden voedsel een stevig steentje bij aan de klimaatdoelstellingen van een regio.

Het project Voedselrijk rolt zich uit over de regio Zuid-West-Vlaanderen, rond de steden Kortrijk en Harelbeke en de gemeenten Avelgem, Lendelede en Zwevegem. In deze regio merken we, net als in andere regio’s, dat meer en meer inwoners interesse hebben in duurzame en lokale voeding. Toch zijn burgers zich niet altijd bewust van de initiatieven die zich in hun buurt ontplooien.

Daarom stellen de partners van Voedselrijk zich tot doel om alle initiatieven of voedselspillen te inventariseren op een voedselkaart. Denk aan voedselteams, buurderijen, hoeveverkoop, samentuinen, gezamenlijke kooksessies enzovoort. Sleutelwoorden zijn duurzaam, lokaal en samen. Op de website voedselrijk.be vind je interessant nieuws rond korte keten, duurzame voeding en activiteiten in de regio. Tegelijkertijd richten we een voedselplatform op met vertegenwoordigers uit de hele voedselketen om het voedselplan bij te sturen en te voeden.

Streekproeven

Om buurtbewoners te verleiden tot meer betrokkenheid bij lokale voedselspillen, organiseren we streekproeven. Tijdens deze ontmoetingsmomenten kunnen consumenten en producenten, maar ook andere schakels in de keten, ideeën uitwisselen en in debat treden. Per gemeente gaan we op zoek naar opportuniteiten, interesses, behoeften. Samen geven we ruimte aan nieuwe initiatieven en ideeën om te rijpen. Heb jij zin om mee te werken aan de organisatie van een streekproef in je gemeente of stad? Van harte welkom, geef ons een seintje via voedselrijk.be.​

Jong geleerd is oud gedaan

Tot slot betrekken we ook scholen bij het regionale voedselplan. Want ook hier geldt ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Jongeren leren al spelend wat hun regio aan voedsel te bieden heeft. Uiteindelijk willen we bereiken dat de regio meer zelfvoorzienend is voor het voedsel van haar burgers.

Hoe is Voedselrijk ontstaan?

In Kortrijk en in de verstedelijkte as rond de Leie ontstonden de laatste jaren talrijke voedsel initiatieven in de zoektocht van stedelingen naar duurzame voeding. Consumenten willen daarbij vaak een beetje producent worden. In de landelijke gebieden van de regio zijn de korteketenproducenten op hun beurt op zoek naar meer afzet en erkenning. De versnippering en elkaar onvoldoende kennen, bracht de initiatiefnemers tot het idee om een gezamenlijke voedselstrategie uit te werken. Een visie en plan gedragen door producenten, consumenten, stedelingen en plattelandsbewoners zijn noodzakelijk om het regionale voedselsysteem te verduurzamen en sterk te maken.

Meer info: www.voedselrijk.be

Onze partners

Avelgem Harelbeke

Kortrijk

Lendelede Zwevegem
Inagro Leiedal Provincie West-Vlaanderen Velt W13
 
 

Met steun van ELFPO

Met steun van
 

 
 
.

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid