Je bent hier:

Voedselrijk

Voedselrijk

Steeds meer steden brengen voedselproductie opnieuw in de stad of zoeken daarvoor contact met het nabije platteland. Kleine en grote initiatieven zoeken hun plek in deze boeiende context. Al deze initiatieven hebben gemeen dat ze producenten en consumenten dichter bij elkaar brengen en dat ze streven naar duurzaam voedsel. Dat gebeurt niet enkel in de stad, ook rond boerderijen op het platteland zien we dynamiek ontstaan.

Kansen voor de korte keten

Zuid-West-Vlaanderen  is een Voedselrijke regio met heel wat hoevewinkels, (boeren)markten, zelfplukboerderen, samentuinen en bezorgde consumenten(groepen). Bovendien zet het centraal gelegen Kortrijk nu al in op een regionale voedselstrategie voor de stad. Daarom slaan we met Kortrijk de handen in elkaar en nemen we de volgende maanden de tijd om voor de regio een toekomst met lokaal, duurzaam en gezond voedsel vorm te geven. Het ultieme doel is de regio meer zelfvoorzienend te maken. Om dat te bereiken werken we samen met enkele inspirerende voedselspillen en een ondersteunend voedselplatform.

Wat zijn voedselspillen?

Initiatieven van burgers en ondernemers waar stad en platteland, boer en consument samenwerken. Ze kunnen heel verschillend zijn:

 • Een vereniging actief rond duurzaam voedsel
 • Vrijwilligers die meewerken in een landbouwbedrijf
 • Of een buurt die met lokale producten een barbecue organiseert

Een ding hebben alle initiatieven gemeen: een passie voor duurzaam voedsel en daar iets mee willen doen. Voedselspillen versterken de lokale voedselproductie en –afzet. En ze genieten graag samen van een duurzame gedekte tafel.

Voor het project Voedselrijk werken wij intensief samen met drie voedselspillen: De SterhoekhoeveDe Grenshoeve en Heerlijkheid van Heule samen met de Eule mart. 

Proeven van de streek

Om de voedselstrategie vorm te geven, organiseren we een aantal streekproeven, heerlijke maaltijden op basis van lokale en seizoensproducten. Deze maaltijden worden bereid door een Velt-ecokok samen met een aantal betrokkenen van de voedselspil. Veertig genodigden, een groep diverse betrokkenen van de voedselspil, schuiven nadien aan om al proevend na te denken over acties die een lokale voedselstrategie in de regio mogelijk maken en versterken. Samen koken en eten zorgt hier zowel voor verbinding tussen de genodigden als tussen grond en bord, tussen producent en consument. 

 

Wat zijn de doelstellingen?

 1. Opschaling van de korte keten en lokale consumptie en productie. We brengen in kaart in welke producten de regio zichzelf kan voorzien.
 2. Leefbare actieve lokale voedselspillen die stad en platteland, boer en consument verbinden. We inspireren en ondersteunen actieve voedselspillen en betrekken lokale besturen voor de ondersteuning van lokale initiatieven.
 3. Duurzame voedselproductie en -consumptie met de nadruk op de beperking van voedselkilometers, tegengaan van voedselverspilling en stimuleren van seizoensgebonden voeding.
 4. Ruimtelijke integratie van voedsel. Welke plaats neemt regionale landbouw in en komt die ten goede van de bewoners? Hoe kan deze ruimte (beter) worden gedeeld?

 

Doe je graag mee? Dat kan!

Voedselplatform

Het  regionale voedselplatform geeft dit project mee vorm. De leden van het platform: stad Kortrijk, Provincie West-Vlaanderen - Gebiedswerking landbouw, Inagro, Leiedal Intercommunale, Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) Leieland, OCMW Kortrijk.

Contacteer ons via [email protected].

Dit project wordt uitgevoerd door Velt vzw in samenwerking met de Stad Kortrijk

Sponsors

Ecoflora
Tuindagen Beervelde 2019

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

 • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
 • Leuk welkomstpakket
 • Korting op boeken van Velt
 • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
 • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
 • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
 • Toegang tot het online Seizoenen-archief
 • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen