WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Hoe kweek je stevia?

Hoe kweek je stevia?

Als subtropische plant komen er honderden soorten van stevia voor, inheems in Noord- en Zuid-Amerika. Een daarvan is erg zoet van smaak. De Stevia rebaudiana Bertoni behoort tot de composietenfamilie. Velt-lid Luc Vanhoegaerden kweekt het plantje met succes in zijn tuin.

In de vrije natuur wordt stevia maximum 80 cm hoog. In onze koudere streken is het plantje eenjarig en komt het slechts uitzonderlijk tot bloei. Je kunt stevia zelf zaaien, jonge steviaplantjes aankopen in tuincentra of een moederplant vermeerderen via stekken. Zaaien zou meer variatie aan planten opleveren, terwijl de soortvastheid bij stekken behouden blijft.

Stevia groeit in eerder arme grond. Om in ons klimaat een hoog zoetgehalte in de blaadjes te produceren is vrij veel zon nodig. Stevia houdt van langdurige blootstelling aan licht, kan slecht tegen lage nachttemperaturen en is niet winterhard. Je kunt de erg vorstgevoelige planten wel in potten vorstvrij laten overwinteren (je houdt de potkluit licht vochtig).

Stevia zaaien

Stevia kun je zaaien of stekken. Om te kiemen is een omgevingstemperatuur van minstens 22°C nodig. Zaaien kan van januari tot mei in zeer fijne zaaigrond. Omwille van een laattijdige levering van de zaden kon Luc pas op 5 mei uitzaaien. Van de 54 zaadjes die hij plantte, kwamen er slechts 16 uit, wat uiteindelijk 11 bruikbare plantjes opleverde. De zeer lage opkomst is volgens de zaadleverancier normaal en wordt ook zo op het zaadzakje vermeld.

Je kunt uitgegroeide zaailingen als eenjarige teelt uitzetten in volle grond op 40 cm in de rij en 60 cm tussen de rijen. Stevia wortelt eerder oppervlakkig. Pas dus op bij het schoffelen. Tussen de rijen kun je wat rijpe compost als mulch aanbrengen. Luc kweekte de steviazaailingen verder op in een grote bloempot van 24 cm diameter. Een minimale potmaat van 18 cm diameter is vereist om een goede wortelontwikkeling toe te laten. De pot was gevuld met een mengsel (60/40) van tuinaarde en grof zand.

Stevia stekken

In de periode mei-juni kun je stevia opkweken uit stekken van een aangekochte of een overwinterde moederplant. Luc sneed uit een moederplant 12 stekken met een lengte tot 10 cm, afgesneden op minimaal twee knoppen boven de grond. Hij verwijderde alle bladeren op de bovenste twee of drie na en stekte in een mengsel van 1/4de wit zand, 1/4de gezeefde cocopeat en 1/2de potgrond. De stekken vragen een omgevingstemperatuur van minstens 15° C om aan te slaan. Ze vereisen veel licht, maar geen volle zon.

Luc plaatste de stekken onder geperforeerde plastic zakjes om ze voortdurend in een vochtige atmosfeer te houden. De stekpotjes werden onderaan in een schaaltje met water gezet. Van de 12 genomen stekken sloegen er na een viertal weken 8 aan. Nadat de stekken voldoende begonnen te groeien, werden ze verpot in grote bloempotten en buiten gezet.

Frank Van Keirsbilck (www.thevegetablegarden.be) neemt liever stekjes vanaf augustus: "Deze stekjes wortelen vlugger dan voorjaarsstekjes. Ze geven wel pas het volgende jaar opbrengst en moeten vorstvrij overwinteren. Volwassen planten kunnen afgedekt in een koude serre vlot overleven. Een lichte vorst is voor het wortelgestel geen probleem."

Stevia oogsten

Tijdens de zomergroei kun je om de maand wat blaadjes oogsten bij de toppen van de planten. Daardoor wordt een bossige groei bevorderd . Met koeler wordende temperaturen tijdens het korten van de dagen neemt het zoetgehalte van de plant toe. Het eigenlijke oogsten neemt een aanvang in de late zomer. Bij het oogsten neem je maximaal 2/3de van de stengel weg, en strip je de bladeren van de stengel. Als je de plant wilt gebruiken om er het volgende jaar mee verder te kweken, dient een 10-tal cm van de stengel behouden te blijven om de plant succesvol binnenshuis te laten overwinteren.

Luc liet de geoogste bladeren drogen op een metalen bakrooster in een zonnige en luchtige veranda. Na een paar weken waren de bladeren kurkdroog en kon hij ze gemakkelijk verpulveren tot groen, zoet “steviapoeder”. Twee stevig uitgegroeide steviaplanten leverden 70 cc gedroogd steviapoeder op, waarmee we theelepel per theelepel meermaals gerechten konden zoeten. Momenteel overwinteren overjarige steviaplanten in potten op onze zolderkamer, koel en vorstvrij onder het dakraam.

Na groeien en oogst heeft de plant een rustperiode nodig. Er is dan relatief weinig water nodig, maar de wortels mogen niet uitdrogen. Bij vorstvrij overwinterde planten sterven de bovenste plantendelen weliswaar af, maar het wortelgestel loopt bij het lengen van de dagen weer uit. Je kunt de planten weer buiten zetten na de ijsheiligen. Steviaplanten zouden op die manier vier seizoenen lang kwaliteitsvol productie kunnen geven.


Meer weten over ecologisch tuinieren?

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid