WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Waar vind je biologische potgrond?

Waar vind je biologische potgrond?

In de handel vind je heel wat soorten potgrond: van gewone, gangbare potgrond tot biologische gecertificeerde potgrond zonder turf. Als je veel of grote potten of bakken hebt, loont het de moeite om zelf een milieuvriendelijk potgrondmengsel te maken.


Gangbare potgrond

De meeste potgronden bevatten naast het organisch basismateriaal kunstmeststoffen (ureum, ammoniumnitraat) als extra stikstof(N)-bron. De bedoeling is dat de jonge plantjes sneller groeien. Een startbemesting noemen we dat.

Voor de ecologische amateurtuinier zijn deze potgronden niet wenselijk. De aanmaak van N-kunstmeststoffen is immers een energieverslindend productieproces. Enkele bekende merknamen die zulke potgronden aanbieden zijn Compo, Gardiflor en DCM. Als er kunstmest in de potgrond zit, wordt dit door de producent vermeld.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat de fabrikant dit zou verzwijgen: de meeste producenten beschouwen die kunstmest net als een troef die de jonge plantjes sneller doet groeien.


Organische potgrond

Een tweede groep zijn de volledig organisch samengestelde potgronden. Hierin zitten geen kunstmeststoffen en alle aanwezige voedingsstoffen zijn afkomstig van organisch materiaal. Als basismateriaal worden meestal turf, veen, boomschors of cacaodoppen gebruikt omwille van hun bodemverbeterende eigenschappen (structuuropbouw, watervasthoudend vermogen) aangevuld met organische meststoffen zoals gedroogde mest van koeien en kippen, hoornmeel of beendermeel, als leverancier van voedingsstoffen (stikstof, kalium, fosfor). De ingrediënten vind je op de verpakking.


Biologische potgrond

In de handel vind je verschillende potgronden met een verwijzing naar biologische landbouw. Dit betekent in de praktijk dat de potgrond is samengesteld uit ingrediënten die toegelaten zijn als organische meststof of bodemverbeteringsmiddel in de biologische landbouw. Hiervoor is een beperkende lijst opgemaakt in de biowetgeving (EG-Verordening 889/2008). Deze lijst houdt een aantal beperkingen in. De belangrijkste, in relatie tot potgrond, zijn:

  • Kunstmeststoffen zijn niet toegelaten.
  • Dierlijke mest (rundermest, pluimveemest) moet afkomstig zijn van grondgebonden veehouderijen, wat betekent dat mest afkomstig van de intensieve kippen- en varkenshouderij niet kan.
  • Turf mag alleen worden gebruikt voor potgronden bestemd voor tuinbouw (groenteteelt, sierteelt, bomenteelt, boomkwekerij), niet voor akkerbouw.
  • De gebruikte ingrediënten mogen geen genetisch gemodificeerde organismen of restproducten ervan bevatten, wat belangrijk is bij meststoffen op basis van soja, koolzaad of mais.
  • Het behandelen met chemisch-synthetische stoffen of het bestralen van ingrediënten is verboden.

Op zulke potgronden kun je een aanduiding vinden in de aard van 'potgrond toegelaten in de biologische landbouw'. Deze aanduidingen kunnen aangebracht worden door de producenten van potgrond zelf; voor potgronden is immers geen onafhankelijke controle en certificering verplicht, in tegenstelling tot het gebruik van de term bio op onder andere voedingsmiddelen. Een voorbeeld is Universele potgrond (Naturen/Asef): bruikbaar in de biologische landbouw.

Een aantal producenten wil de gebruiker een extra garantie geven. Zij laten de samenstelling van hun potgrond door een onafhankelijke instantie controleren. Daarop vind je dan een verwijzing naar bio en naar de controle. Twee voorbeelden hiervan zijn:

  1. Potgrond Bio (Verta): toegelaten in de biologische landbouw, controle TuV Nord - Integra (Blik)
  2. Biologische Potgrond (Bio-Kultura): toegelaten in de biologische landbouw, controle Control Union

Potgrond zonder of met minder turf

In de biologische landbouw is turf als ingrediënt toegelaten in potgronden voor tuinbouw. Het afgraven van turf en veen roept echter ecologische vragen op. Sinds enkele jaren vind je een specifiek gamma samengestelde organische potgronden zonder nieuw ontgonnen veen of turf.

Vanuit ecologisch standpunt zijn deze producten zeker geschikt: ze bevatten noch kunstmeststoffen, noch nieuw ontgonnen turf of veen. De oorsprong van de gebruikte organische meststoffen is ons echter onbekend. Navraag bij deze potgrondproducenten dient nog te gebeuren. Een voorbeeld is Cocopeat Universeel op basis van kokosvezels en organische meststoffen, zonder turf (ECOstyle). 

De intercommunales IMOG (regio Kortrijk) en IOK (Kempen) brachten potgrond op de markt met het Vlaco-label waarin ongeveer 50% turf vervangen is door groencompost (30%) en houtschorscompost (20%). Voor meer informatie kan je terecht op de website van IMOG en IOK.


Meer weten over ecologisch tuinieren?

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid