Met de oogst van de eerste aardappelen (en heel wat andere teelten zoals spinazie en erwtjes) komen nu heel wat percelen bloot te liggen. Blote grond is niet natuurlijk en proberen we zoveel mogelijk te vermijden in een ecologische moestuin. Want bij zwaar zomeronweer kan heel wat vruchtbare grond wegspoelen, en ook de bodemstructuur en het bodemleven zullen er geen deugd van hebben.
Als je een groenbemester zaait moet je wel opletten met je vruchtwisseling. Zo laat je op lichte grond best een periode van zes jaar tussen kruisbloemigen, zoals gele mosterd en bladrammenas, en kolen. Ook tussen vlinderbloemige groenbemesters en peulgewassen laat je best een aantal jaren.
Vooral voor niet-spitters raden we niet winterharde groenbemesters aan. Deze vriezen stuk in een normale winter en vormen dan een langzaam verterende mulchlaag. Wat er in de lente van overblijft, kun je op de composthoop brengen of gebruiken als bedekkingsmateriaal.
Gevoelig tot zeer gevoelig voor vorst en nu te zaaien zijn:
Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 30 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.