WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Wat is het verschil tussen een bloemenweide en -akker?

Wat is het verschil tussen een bloemenweide en -akker?

Wat is een bloemenakker?

Een bloemenakker bestaat uit akkerbloemen en die zijn eenjarig. Denk aan klaproos en korenbloem. Akkerbloemen kiemen op verstoorde grond en omdat akkers elk jaar worden geploegd (voor het inzaaien van graan), kan ook het zaad van de akkerbloemen weer beginnen kiemen. Maar dit betekent dat, als je een bloemenakker wilt aanleggen, je ook elk jaar de bodem moet verstoren. Dit kan door de grond goed te schoffelen of door hem om te ploegen.

Wat is een bloemenweide?

Een bloemenweide is een grasland met graslandplanten. Het gaat dus om doorlevende planten zoals margriet, duizendblad en echt knoopkruid. Als je een bloemenweide goed beheert (dat wil zeggen twee tot drie keer per jaar maaien en het maaisel afvoeren), dan komen deze planten jaarlijks terug. Let dus op als je bloemenmengsels koopt.

Tegenwoordig kun je in elk tuincentrum zaad voor bloemenweiden vinden. Soms verkoopt men ook mengsels onder de naam 'bloemenweide' terwijl het om éénjarige bloemenmengsels gaat voor een bloemenakker. Ecoflora, waar je als lid van Velt korting krijgt, is de grootste kwekerij voor inheemse flora en biologisch zaaigoed.

Ook interessant: 'Hoe leg je een bloemenweide aan?'


Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom niet lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid