WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Hoe houd je je terras, oprit en paden onkruidvrij?

Hoe houd je je terras, oprit en paden onkruidvrij?

Om je terras, oprit of tuinpad onkruidvrij te houden, kan je verschillende dingen doen. Door onkruid simpelweg te vermijden, heb je er het minste werk aan. Steekt het toch de kop op, dan zijn er verschillende manieren om het ecologisch verantwoord te verwijderen.

Onkruid vermijden (preventieve maatregelen)

 • Beperk de oppervlakte aan verhardingen: Op verhardingen die vaak gebruikt worden, krijgt onkruid geen kans.
 • Kies het juiste type van verharding.
 • Borstelen: Het vegen of borstelen van verhardingen voorkomt dat organisch materiaal (zoals bladeren) zich opstapelt en een geschikte voedingsbodem vormt voor kiemende kruiden. Als je vuil en zand verwijdert, kunnen kruiden niet meer groeien. Borstelen werkt dus preventief. Vegen en borstelen kan op gesloten en halfopen verhardingen. Open verhardingen worden beter geharkt.
 • Harken en frezen: Door open verhardingen regelmatig te harken, voorkom je dat ongewenste kruiden zich vestigen. Ook op vast getrilde verhardingen (dolomiet) kun je met een hark of krabber ongewenste kruiden verwijderen. Voor grote oppervlakten kun je een frees (rotoreg) gebruiken.                 

Onkruid verwijderen (curatieve maatregelen)

 • Wieden: Bij wieden verwijder je zowel de bovengrondse delen van de plant als de wortel. Er bestaan hulpmiddeltjes (voegenkrabbers) om snel de begroeiing uit de voegen van verhardingen te krijgen. Toepassing: alle types verhardingen.
 • Maaien: Bij maaien verwijder je alleen de bovengrondse delen van de plant. Door dit herhaaldelijk te doen, put je de wortels zo sterk uit dat ze niet meer kunnen uitlopen. De plant sterft. Zaadonkruiden verwijder je uiteraard voordat ze de kans krijgen zich te verspreiden. Ook de meeste kruiden met een penwortel krijg je met wat geduld op die manier klein. Maaien is niet geschikt voor open verhardingen.
 • Borstelen: Met een stevige borstel kun je naast vuil ook jonge kruiden verwijderen. Uiteraard moet je al het losgeborstelde materiaal achteraf samenvegen en afvoeren. Anders verteren losgewerkte plantenresten en vormen ze samen met het erin vastgeklitte vuil een nieuwe voedingsbodem voor de kieming van ongewenste kruiden. Voor grote oppervlaktes kun je eventueel een bosmaaier met borstelkop (metaal of nylon) gebruiken.
 • Thermische onkruidbestrijding (branden): Met een brander kun je planten een hittestoot geven waardoor de celwanden barsten en de plant sterft. Omdat je enkel de bovengrondse delen verbrandt, kan het gebeuren dat de wortels opnieuw uitlopen. Net als bij maaien, kun je door herhaalde behandeling de wortels uiteindelijk zo sterk uitputten dat de plant afsterft. Branders werken op gas, maar ze zijn veilig in het gebruik. Het belangrijkste voordeel van branden in vergelijking met de andere methodes is dat ook zaden vernietigd worden door de hitte. Ze zijn ook op alle types verhardingen in te zetten. Zorg ervoor dat je met de brander niet te dicht bij de borders komt, omdat je dan ook andere planten kunt beschadigen. Je verwijdert ook maar beter droge bladeren om brandgevaar te vermijden. Door heet water over planten te gieten (van de aardappelen bijvoorbeeld, op voorwaarde dat ze zonder zout werden gekookt) krijg je hetzelfde resultaat: de planten krijgen een plotse hittestoot en sterven af.
 • Tegen algen- en mosgroei helpt borstelen met (scherp) zand. Ook stevig schrobben met heet water of een hogedrukspuit kan helpen, maar dat kost dan weer energie. Algen en mossen groeien op verhardingen die vaak en lang vochtig blijven. Een goede afwatering is de beste preventie.

Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid