WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Hoe vermijd je ziekten en plagen?

Hoe vermijd je ziekten en plagen?

Om ziekten en plagen te vermijden, is het belangrijk dat je de juiste plant op de juiste plaats zet. Dat kan met onze plantenzoeker. Kies planten in functie van onder andere de grondsoort, vochtigheid en zon of schaduw van je tuin. Als je dit principe volgt, zal je veel sterkere gezonde planten krijgen, waar plagen en ziekten ook veel minder vat op hebben.

  • Lavendel doet het bijvoorbeeld alleen goed op heel zonnige plaatsen en een stenige arme bodem. Als je ze in de schaduw zet of op een humusrijke plek dan kwijnen ze weg.
  • Buxus is dan weer minder geschikt voor in de volle zon. Wel voor schaduwrijke plaatsen die goed waterdoorlatend zijn en eerder humusrijk zijn.

Lok nuttige insecten naar je tuin

Zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen. Ze zijn de natuurlijke vijanden voor bladluizen en andere ongewenste plagen. Je kunt ze aantrekken door te zorgen voor veel bloeiende planten, struiken of loofbomen. Voorzie bijvoorbeeld ook stukken lang gras, want daar vinden nuttige insecten voedsel en schuilplaats.

Knip verdorde bloemen niet af voor de winter. De stengels vormen schuilplaatsen voor onder andere het lieveheersbeestje. Schoffel je tuin ook niet 'te netjes'. Tussen afgevallen takjes en bladeren overwinteren heel wat nuttige beestjes.


Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Foto: Velt


Heb je nog een vraag voor ons?

Hoe vermijd je ziekten en plagen?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid