WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Wat doe je tegen schimmelaantastingen bij je buxus?

Wat doe je tegen schimmelaantastingen bij je buxus?

Buxus is erg gevoelig voor ziektes veroorzaakt door schimmels. Er kunnen twee verschillende schimmels de oorzaak zijn voor de aantasting van je buxus: de al langer gekende schimmel Volutella buxi en een nieuwere schimmel Cylindrocladium buxicola. Het is deze laatste die de meeste schade veroorzaakt.

Deze aantastingen treden vooral op bij warm, vochtig weer omdat de schimmels zich dan goed kunnen ontwikkelen. Buxusplanten die in de schaduw en uit de wind staan, krijgen als eerste de buxusziekte. Door regen of dauw blijven ze langer nat en dan grijpen de schimmels hun kans. Een zonnige standplaats met wind kan problemen voorkomen.


Volutella buxi

In eerste instantie gaan de bladeren oranjebruin verkleuren en verschrompelen. De afgestorven bladeren hebben een strokleurig uitzicht. Ze vormen opvallende plekken van geelverkleurende afstervende bladeren. Het begint meestal met één zijtak en de verkleuring begint bij de oudste bladeren. In dit stadium kun je al roze sporenhoopjes aantreffen op de twijgen en onderkant van het blad. Je vindt een insnoeringsplaats op de twijgen, waarboven het takgedeelte verkleurt en afsterft.

   

De schors van geïnfecteerde takjes is dood en kun je gemakkelijk losmaken van het onderliggende hout. Dit onderliggende hout is grijs tot zwart verkleurd. De sapstroom wordt verhinderd zodat verwelking onvermijdelijk is. Uiteindelijk sterven geïnfecteerde takken af. Als je de buxus niet behandelt, verspreidt de schimmel zich en kan de volledige plant afsterven.

Om te weten of je met Volutella buxi te maken hebt, bestaat er een eenvoudige test. Een aantal verse, aangetaste takken licht bevochtigen en in een plastic zak steken. Deze zak goed afsluiten en enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. Als het om Volutella buxi gaat, verschijnen aan de onderzijde van het blad lichtroze sporenhoopjes.

Cylindrocladium buxicola

Op de aangetaste bladeren ontstaan donkerbruine vlekken, vaak met een bleek centrum. Het meest typische beeld wordt gevormd door zwarte streepjes die op de takken in de lengterichting te voorschijn komen. Na verloop van tijd treed er bladval en taksterfte op. De aantasting kan snel en hevig optreden.


Wat kun je in beide gevallen doen?

Bestrijding is in beide gevallen dezelfde: verwijder zo snel mogelijk alle aangetaste plantendelen en voer ze af met het restafval (nooit bij het groenafval doen!). Reinig grondig de gebruikte snoeischaren. Houd de struiken nauwlettend in het oog en blijf ieder takje met sporen van de schimmel weghalen.

Kijk vervolgens of het mogelijk is de planten wat meer lucht en ruimte te geven zodat de wind er bij kan en ze sneller opdrogen. Is de buxus niet meer te redden? Kies dan een andere plant zoals bijvoorbeeld taxus of Ilex crenata.


Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Bron: www.marechal.be, foto's: Pieter Maes


Heb je nog een vraag voor ons?

(C) Foto: Pieter Maes

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid