WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Wat doe je tegen straatgras in je gazon?

Wat doe je tegen straatgras in je gazon?

Een gazon met maar één soort gras is eigenlijk onnatuurlijk. Het is heel moeilijk om andere grassen en kruiden in een gazon te vermijden. Na verloop van tijd zal er bijvoorbeeld klaver, een boterbloem of madeliefjes opduiken.

Vreemde zaden en planten

Straatgras kun je maar moeilijk verwijderen omdat dit gras zich erg snel uitzaait en heel snel kiemt en groeit. Het groeit al bij een temperatuur van 7 à 8°C, terwijl de meeste graszaadmengsels voor gazon een hogere temperatuur nodig hebben om te kiemen.

Ondanks de vele voorbeelden in reclamefolders is een uniform gazon een onrealistische en tegennatuurlijke situatie. Om dit te bereiken moet je met grote regelmaat allerlei kunst- en vliegwerk uithalen en dan nog is het dweilen met de kraan open. Je gazon is immers deel van een groter geheel en er komen dus 'vreemde' zaden en planten in.

Kan het kwaad dat er straatgras in je gazon groeit? Helemaal niet, want met zo’n kruidenrijk gazon help je mee aan de biodiversiteit. Het is niet alleen een mooi in de lente, ook de insecten hebben er heel veel baat bij.

Als je straatgras toch wilt aanpakken?

  • Je kunt proberen het gazon wat langer te laten groeien (10 cm) en vervolgens kort maaien. Herhaal dit twee keer en de kans is groot dat het straatgras verdwijnt.
  • Straatgras kan slecht tegen droogte omdat het ondiep wortelt. In de zomer je gazon dus zeker niet beregenen. Het straatgras zal geel worden en afsterven, de andere grassen zullen deze plek innemen.

Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Foto: Hans (Pixabay)


Heb je nog een vraag voor ons?

(C) Foto: Hans (Pixabay)

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid