Je bent hier:

Waar vind je een lijst met seizoensfruit?

Waar vind je een lijst met seizoensfruit?

Met de handige fruitkalender van Velt ontdek je per maand van welke groenten je kunt genieten. Als je seizoensgroenten en -fruit dicht bij huis koopt (of zelf kweekt), dan weet je waar je voedsel vandaan komt en verklein je je 'ecologische voetafdruk'.

Fruitkalender download     Fruitkalender maand per maand

Wat met zuiderse vruchten?

Een aantal zuiderse vruchten staan in deze fruitkalender omdat ze zo zijn ingeburgerd in onze eetgewoonte dat we er moeilijk omheen kunnen. Toch zijn ook deze fruitsoorten seizoensgebonden.

Bijna alle fruitsoorten in deze kalender die je bij ons niet in de openlucht of in de koude serre kunt telen zijn geschikt als winterfruit. In de winter leggen ze het minst aantal voedselkilometers af. Als je sinaasappelen in de zomer koopt, dan zullen die eerder uit Zuid-Amerika komen. En dat scheelt heel wat met de Spaanse sinaasappelen in de winter.

Alle opgenomen fruitsoorten worden hoofdzakelijk aangevoerd met de boot en hoeven dus niet met het erg energieverslindende vliegtuig te komen. Onze voorkeur blijft uiteraard uitgaan naar Belgisch fruit. Daarom eet je de zuiderse vruchten het best met mate.

Waarom seizoensfruit eten?

Leven op het ritme van de seizoenen geeft voeding een extra dimensie. Je kijkt uit naar de eerste frambozen in juni en het lange wachten beloont je met de beste smaak. Seizoensfruit hoeft geen warm gestookte serres, maar geniet van natuurlijke warmte en zonlicht. Bijna alle fruitsoorten zijn gebonden aan een bepaalde groeiperiode in het jaar.


Meer weten over ecologisch koken?

Lekker ecologisch!Lang leve de oogst    

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid