Deze driedelige lessenreeks vormt de basis voor de ecologische teelt van grootfruit (appels, peren,...) in de tuin. Je leert aan de hand van theorie- en praktijklessen alles over de ecologische fruittuin, boomzorg en zomer- en wintersnoei.
Klik hier voor meer informatie
Na het volgen van de basiscursus voor de ecologische teelt van grootfruit kun je een extra module aanvragen voor het snoeien van leifruit.
Klik hier voor meer informatie
Klik hier voor meer informatie
Je plant als gemeente een groot aantal biobloembollen? Geweldig! Maak van de plantdag in het najaar een leuke activiteit door de collega’s, geïnteresseerde burgers of een school te betrekken. Laat je hierbij begeleiden door een van onze lesgevers.
Klik hier voor meer informatie.
Hoe voorkom je groenafval in je tuin? Hoe kun je met je groenresten toch nuttig aan de slag? En hoe verwerk je ze in de kringloop van je tuin? We geven je praktische en creatieve oplossingen om tuinafval te voorkomen of nuttig te gebruiken.
Klik hier voor meer informatie
Een workshop voor gazoneigenaars. Uit welke planten bestaat je gazon? Hoe groeit gras het best? Hoe pak je problemen en plagen best aan? Velt biedt je een nieuwe, milieuvriendelijke kijk op groen in de tuin of in het park. Met concrete tips breng je meer biodiversiteit in je gazon en spaar je werk uit.
Klik hier voor meer informatie
Een grijze betegelde oppervlakte: zo ziet de doorsnee speelplaats eruit. Nochtans kunnen kleine aanpassingen, zoals een klimplant of haag, zorgen voor een veel groenere uitstraling van je school én een aangenamere plaats voor de kinderen.
Klik hier voor meer informatie
Eetbare struiken en bomen: wie wil ze niet in de tuin? De rode bessenstruik kent iedereen, maar er zijn nog zoveel meer lekkere struiken en bomen om in je tuin te zetten. Na deze cursus wordt je siertuin een echte proeftuin!
Klik hier voor meer informatie
Van een bloembak met vaste planten tot een geveltuintje met struiken en klimplanten. In deze workshop leer je een geveltuintje aanleggen en onderhouden en de juiste planten kiezen.
Klik hier voor meer informatie
Een kleine stadstuin: weinig mogelijkheden? Niets van, want zelfs met een klein tuintje kun je heel wat doen. Denk maar aan de tuinmuren, achtergevel of bomen van de buren die mee het zicht bepalen.
Klik hier voor meer informatie
Paden, stoepen en terrassen in en rond je tuin vragen om onderhoud. Velen grijpen daarvoor naar chemische bestrijdingsmiddelen, maar die zijn slecht voor het milieu en je gezondheid. In deze workshop leer je hoe je verhardingen in de tuin zonder pesticiden mooi houdt én ervoor zorgt dat ongewenste kruiden geen kans krijgen.
Klik hier voor meer informatie
Tegen 2020 wil Velt alle pesticiden uit de winkelrekken. Maar hoe pak je je tuin pesticidevrij aan? Hoe zit het met biologische bestrijdingsmiddelen? Wat kan je preventief doen? En wat als er toch onkruid of plagen optreden?
Klik hier voor meer informatie
Hoe krijg je gezonde planten die minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen? Waarop moet je letten bij het kiezen van je beplanting? Deze workshop geeft je nuttige tips voor meer biodiversiteit in je tuin. En je leert hoe je een natuurlijke beplanting opbouwt.
Klik hier voor meer informatie
Onkruiden zijn veel meer dan ongewenste kruiden. Ze hebben flink wat troeven, waar je in tuin en keuken lekker van kunt genieten. We trekken eropuit in de tuin en zorgen voor een kruidige oogst. Je leert tijdens deze tuinwandeling eetbare (on)kruiden herkennen.
Klik hier voor meer informatie
Onkruiden zijn veel meer dan ongewenste kruiden. Ze hebben flink wat troeven, waar je in tuin en keuken lekker van kunt genieten. Tijdens deze lezing ontdek je hoe onkruiden naast de keukenkruiden een plaats verdienen in je tuin en op welke plaats ze thuishoren.
Klik hier voor meer informatie
Wil je een siertuin aanleggen of je tuin ecologischer maken? Samen maken we een tuinplan op en krijg je inzicht in de samenhang van planten en dieren in je tuin. In deze interactieve zesdelige lessenreeks leer je stap voor stap je tuin ecologisch inrichten en kom je te weten welke planten je het best met elkaar kunt combineren.
Klik hier voor meer informatie
Hoe kun je preventief onkruid en plagen in je siertuin voorkomen? Hoe trek je natuurlijke vijanden voor onkruid aan en hoe ga je om met lastige gasten? Na het volgen van deze cursus krijgen ongewenste klanten geen kans meer in jouw tuin.
Klik hier voor meer informatie
Zweefvliegen, vlinders, solitaire bijen, staartmezen… Hoe krijgen we deze beestjes in onze tuin? Bloeiende struiken en geurende bomen dragen bij tot de biodiversiteit. We bekijken verschillende soorten bomen en struiken en zoeken naar geschikte soorten volgens de bodem en de streek.